03. juli 2017

Norges största apotekskedja förändrar apoteksbranschen

Den norska apotekskedjan Apotek 1 har ingått ett femårigt ramavtal med EG för leverans av Microsoft Dynamics 365. Projektet blir Nordens största implementering av Dynamics 365 inom detaljhandeln.

"Kunderna ska alltid känna sig säkra och mötas av kunskap när de handlar hos Apotek 1. När de ändrar sina inköpsmönster måste vi hänga med i utvecklingen", säger Knut Arne Colbjørnsen, Group Retail Director på Apotek 1.

Apotek 1 är Norges största apotekskedja med en omsättning på över 9 miljarder norska kronor och en marknadsandel på 40 procent.

Apotekskedjan vill ge kunderna en sömlös köpupplevelse, oavsett om de handlar på nätet eller i butik. Därför har Apotek 1 valt att byta ut sina gamla apoteks- och affärssystem mot molnlösningen Microsoft Dynamics 365. EG levererar projektet, som är Nordens största Dynamicsprojekt inom detaljhandeln.

"Nu kommer vi att implementera ett helt nytt affärssystem för att säkerställa att Apotek 1 är ledande när det kommer till kundupplevelsen, att vi har de mest kompetenta medarbetarna och den mest effektiva verksamhetsdriften", fortsätter Colbjørnsen.

Detta gör det möjligt för Apotek 1 att fortsätta att utvecklas för att bli den ledande apotekskedjan som erbjuder en omnikanalupplevelse. Molnlösningen Microsoft Dynamics 365 möjliggör transformationen.

Sömlös värdekedja

Med Dynamics 365 får Apotek 1 en lösning som kombinerar de fysiska och digitala kanalerna i en sömlös värdekedja, från order hos grossisten och ända fram till att kunden tar emot varan.

"En av de viktigaste fördelarna med en molnlösning är att du aldrig behöver genomföra kostsamma uppgraderingsprojekt. Man använder alltid den senaste versionen. Tekniken är inte längre ett hinder för innovation inom verksamheterna", säger Morten Sælemyr, Managing Director EG Norge.

EG valdes i hård konkurrens med flera andra leverantörer av affärssystem. EG:s branschkunskap och metodik kring hur molnprojekt ska genomföras var grunden till att Apotek 1 valde EG.

"Vi på EG är stolta över att vara delaktiga i förändringen som Apotek 1 genomgår. Att arbeta med transformationen i en koncern med cirka 4 000 anställda är ingen lätt uppgift. Det kräver ett stort fokus och handlingskraft hos båda parter", säger Sælemyr.

Projektet omfattar 350 butiker med 2 000 kassapunkter.

"Med Dynamics 365 får man ett affärssystem som hanterar försäljning, drift, kundtjänst, ekonomi och marknadsföring, samtidigt som man bryter ner klyftan mellan ERP och CRM. På så sätt låter affärssystemet människor, data och processer arbeta tillsammans på ett nytt sätt, vilket skapar ökad konkurrenskraft och kundnytta", säger Norgechefen Kimberly Lein-Mathisen på Microsoft.

EG levererar över hälften av alla Microsoft Dynamics 365-projekt i Skandinavien.

Leveransen kommer att omfatta följande:

1. Leverans av Microsoft Dynamics 365: installation, uppsättning, konfigurering, anpassning, integration och utbildning samt relaterade konsulttjänster.

2. Underhåll av Microsoft Dynamics 365 och tillhörande programvara som levereras av EG, både under projektfasen och efter driftstart.

3. Drift av de delar av Microsoft Dynamics 365 som inte omfattas av Microsofts driftstjänster och tillhörande programvara som levereras av EG.

För ytterligare information, vänligen kontakta: 
Morten Sælemyr, Managing Director på EG Norge: mobil: +47 922 29 998 eller e-post: morten.selemyr@eg.no.

Anders Dahl, kommunikationsrådgivare på Apotek 1: mobil: +4795032540, e-post: anders.dahl@apotek1.no.

Om Apotek 1
Apotek 1 är Norges största och ledande apotekskedja och har idag över 350 apotek i hela landet. Kärnverksamheten är kompetens och kvalitet. Apotek 1:s ambition är att leva upp till mottot "Vår kunskap - din säkerhet", i alla kundmöten. Apotek 1 ska med sin kunniga personal genom sin rådgivning och uppföljning bidra till bättre hälsa och välbefinnande hos sina kunder.