Hybrid work
08. november 2024

Mobilisera! Flexibelt arbete: Vad det är – och vad det inte är

Flexibelt arbete och växling mellan att arbeta hemma och på kontor kan leda till en bättre balans mellan arbete och fritid.

Vad är “flexibelt arbete” och varför pratas det så mycket om det?

Flexibla arbetslösningar innebär något som på olika sätt avviker från den traditionella arbetsveckan där man arbetar fem åtta-timmars dagar på rad på företagets kontor med fasta tider för när man börjar och slutar arbetsdagen.

Men flexibelt arbete kan innebära mycket mer än bara flextid. Det innebär också flexibilitet i val av arbetsplats. Den teknologiska utvecklingen har möjliggjort att man kan växla mellan att arbeta från företagets egna lokaler eller från satellitkontor och coworking-ytor som ligger närmare hemmet eller kunden. Detta kan medföra fördelar som minskad restid och lägre pendelkostnader, samt minskad energiförbrukning, förorening och trafikbelastning. Sammantaget kan detta leda till en bättre balans mellan arbete och fritid, med lägre stressnivåer.

Men – bara så det är sagt – jag ser inte på att enbart arbeta åtta till fyra hemifrån som flexibelt arbete. Man måste balansera behovet av att kunna arbeta när och var som helst med de arenor för informella möten och samtal mellan kollegor som kontoret erbjuder. Den lilla pratstunden vid kaffemaskinen. Om man är låst till hemmakontoret, är det inte flexibelt arbete. Då har man bara en annan fast arbetsordning.

Gör medarbetarna mer nöjda, anpassningsbara och produktiva

Som bäst kan ordningar för flexibelt arbete göra medarbetarna både mer nöjda, anpassningsbara och produktiva. Flera studier visar på ett samband mellan flexibelt arbete, trivsel och produktivitet. Till exempel visar en studie från University of Warwick att nöjda medarbetare ledde till en produktivitetsökning på 12 procent, medan missnöjda medarbetare var 10 procent mindre produktiva.

Och oavsett vilka lösningar man väljer, bör en sak vara grundläggande: För arbetsgivarens del ska målet vara att fokusera på företagets övergripande mål snarare än att detaljstyra de anställda genom att föra närvaroregister och sätta ramar för hur var och en ska kunna utföra sitt jobb. Med en företagskultur baserad på måluppfyllelse och förtroende, är målet att höja både trivseln, produktiviteten och balansen mellan arbete och fritid.

Men om vi nu framställer flexibelt arbete som receptet för organisatorisk lycka, är det viktigt att förstå att denna flexibilitet inte är:

  • En universell rättighet/belöningssystem
  • En hemlig belöning eller överenskommelse för några utvalda
  • Något som passar alla tjänster eller medarbetare
  • Uteslutande baserat på HR-policy, åtskilt från det dagliga ledarskapet eller företagets kultur
  • Ett sätt att spara kontorskostnader genom att få folk att arbeta hemifrån

Kontakta våra experter

EG levererar innovativa IT-lösningar till den offentliga sektorn baserat på bred administrativ kompetens, djup praktisk kunskap och den senaste digitala expertisen kombinerat med omfattande erfarenhet.

Sales Executive

Marthe Holand

Tel:   +4748121745

Email:  mhola@eg.no