EG förvärvar A-Data A/S
02. juli 2020

EG förvärvar A-Data A/S

EG har förvärvat det danska IT-företaget A-Data A/S som levererar programvara till den danska hälso- och sjukvården. 

Förvärvet innebär att EG A/S stärker sin profil och ställning som ledande leverantör av mycket specialiserad branschprogramvara till den primära sektorn, framför allt till läkar- och specialistläkarkliniker. Satsningen ger ökad kapacitet i en sektor där kraven på innovativ hälsorelaterad IT ökar.  

– Vi glädjer oss över att få hälsa A-datas mycket specialiserade kunder och medarbetare välkomna till EG. Vi känner A-Data väl sedan många år som duktiga kollegor inom branschen, och tillsammans blir vi en ännu starkare aktör som kan erbjuda marknadens bästa branschssystem till praktiserande läkare och specialistläkare här hemma, säger Mikkel Bardram, CEO för EG A/S och fortsätter: 

– Kraven på innovativ, hälsorelaterad IT från offentlig sektor och från den primära sektorn blir allt större, och det innebär ett ökat behov för att vi kan leverera välfungerande IT som stödjer utvecklingen av den primära hälso- och sjukvården.

Tillsammans kan vi göra det, och vi får även kapacitet att prägla den digitala utvecklingen inom den privatpraktiserande sektorn.  Vi har tidigare framgångsrikt migrerat plattformar inom branschen och förväntar oss samma goda effekt med en ännu starkare plattform för våra kunder.  

A-Data A/S utvecklar och hanterar programvara för hälso- och sjukvårdssektorn. Företaget står bland annat bakom journalsystemet WinPLC och TDjournal för tandläkare.  

EG Healthcare är en ledande leverantör av branschanpassade IT-system till den primära sektorn i Danmark och står bakom läkarsystemet EG Clinea som används av över 770 läkar- och specialläkarkliniker. EG Healthcare tillhandahåller också systemet EG ClinicCare, som används av fler än 1 000 kliniker för kiropraktorer, psykologer, fotterapeuter och fysioterapeuter.

Det bästa av två världar 

– A-Data A/S och EG Healthcare är en fantastisk kombination. A-Data passar in i EG:s DNA tack vare sin ingående branschkännedom, och vi får ännu fler färdigheter för att utveckla framtidens IT för den primära sektorn.

Genom att kombinera det bästa av två världar blir vi starkare - och får en större potential för både kunder och medarbetare, säger Michael Frank Christensen, VP, EG Healthcare, som ser fram emot att hälsa 50 nya kollegor välkomna till EG Healthcare och att sammanföra mycket specialiserade medarbetarkompetenser. Han fortsätter: 

– Tillsammans vill vi vara den mest professionella samarbetspartnern för den primära sektorn, och genom dialoger med läkare och övriga inom branschen vill vi utveckla och stödja digitaliseringen av sektorn.  

– EG är ett perfekt val av ägare till A-Data, ett val som har gjorts efter noggrant övervägande. En konsolidering är på gång och tillsammans har vi en alldeles särskild potential att leverera innovativa produkter och service av högsta kvalitet.

Jag är säker på att vi tillsammans kan fortsätta driva på utvecklingen och leverera det allra bästa för att på så sätt uppfylla de krav som finns inom sjukvården. Jag är verkligen glad över detta, säger Jørgen Granborg, grundare och koncernchef för A-Data A/S. Företaget fortsätter med sin nuvarande verksamhet som en del av EG Healthcare. 

Kunderna kommer inte att märka av några omedelbara skillnader när det gäller de programvarulösningar och den service som tillhandahålls idag. På längre sikt innebär sammanslagningen mycket bättre möjligheter att integrera de befintliga systemen.  

– Vi prioriterar utvecklingen högt och kommer att ta den tid vi behöver för att vidareutveckla och integrera lösningarna så att vi framöver kan erbjuda kunderna en användarvänlig, stabil och konkurrenskraftig lösning som fullt ut kan uppfylla de digitala behoven inom primärvården.

Vi känner ingen tidspress. Det viktiga för oss är att leverera en lösning som skapar så stort mervärde som möjligt för medborgarna när vi kombinerar dessa två populära läkarsystem, säger Michael Frank Christensen. 

EG tar över A-Data A/S den 1 juli 2020. Säljare och köpare är överens om att inte lämna några ytterligare kommentarer om försäljningspris och övriga villkor för transaktionen. 

Om EG A/S 

EG är ett skandinaviskt programvaruföretag med fler än 1 300 medarbetare. Företagets arbete utgår från över 20 kontor i Skandinavien och Polen. Vi utvecklar, levererar och servar vår egen programvara för 17 500 kunder inom privat och offentlig sektor. Läs mer om EG A/S

Om A-Data A/S 

A-Data A/S utvecklar programvara för hälso- och sjukvård och för medlemsorganisationer. Den primära produkten är journal-, administrations- och redovisningssystem för läkare, tandläkare, privatsjukhus och fotterapeuter. Företaget står bakom läkarjournalsystemet WinPLC.

A-Data A/S grundades 1990, har cirka 50 medarbetare och huvudkontor i Rødovre. Läs mer om A-Data A/S.

Kontakter för mer information 

Michael Frank Christensen, VP, EG Healthcare, EG A/S, tel. +45 3091 9409 / mifch@eg.dk 

Jørgen Granborg, koncernchef, A-Data A/S, tel. +45 2632 6040 / jgranborg@a-data.dk  

Jesper Andersen, EVP, EG Private, tel. +45 2085 9643 / jeand@eg.dk