Underjordisk skola för ukrainska barn
10. januari 2024

Anställda donerar till underjordisk skola för ukrainska barn

I år donerar de anställda på EG totalt 26 000 € för att renovera en övergiven källare och omstrukturera en bombbunker för Lyceum i Petrivska-communityn i Ukraina.


Varje år ges EG-anställda möjligheten att byta ut sin företagsjulklapp mot en donation till välgörenhet, vilket EG sedan dubblar som en penningdonation.

Årets donation går till humanitär hjälp till förmån för Ukraina, precis som förra året.

Den ukrainska skolan, Petrivskiy Lycee, har redan renoverat en källare och använder den som skydd, men det räcker inte för att organisera undervisningsprocessen för alla klasser.

"Detta projekt syftar till att omvandla en övergiven källare till en lämplig bombbunker, och jag uppskattar engagemanget från våra anställda som stöder särskilt barnen som djupt påverkas av kriget", säger VD Mikkel Bardram, EG.

Donationen möjliggörs genom ett nära samarbete med Rotary Club Kyiv District 2232.

Sedan oktober 2022 har Petrivska-communityn systematiskt attackerats av fiendens missiler och obemannade luftfartyg på grund av sin geografiska placering och närvaron av kritiska infrastrukturanläggningar av nationell betydelse.

Samtidigt växer befolkningen i communityn ständigt på grund av ankomsten av internflyttade personer från landets östra områden.

Petrivska-communityn fortsätter att tillgodose civilbefolkningens behov. En av de största utmaningarna är den säkra undervisningen av barn i communityns skolor.

För närvarande finns det fem sekundära skolor och tre förskolor på Petrivska Village Territorial Communitys område. Under 2022-2023 lyckades man utrusta de enklaste skydden i de flesta sådana institutioner, men mer behövs.

"Vi är alla på RK Kyiv uppriktigt tacksamma mot våra danska vänner - EG-teamet för den generösa finansieringen av ett så viktigt projekt! Genomförandet av det kommer att möjliggöra för barnen i Petrivska-samhället i Kyiv-regionen att fortsätta sina studier och få en utbildning under säkra förhållanden även under raketattacker. Var förvissad om att vi kommer att följa arbetets framsteg noga," säger Tetiana Kuzmych, president för Rotary Club Kyiv.

Projektet, Shelter for Novi Petrivtsi Lyceum of Petrivska Community, kommer att starta så snart som möjligt.

För mer information, se den här videon om projektet.