EG:s Climate Gift 2019
07. januari 2020

EG ger julklapp till tre energiprojekt

Tre alternativa energiprojekt i Kina och Indien har fått en särskild julklapp från EG och EG:s medarbetare.

2019 fick medarbetarna för första gången möjlighet att skänka sin företagsjulklapp till en särskild klimatgåva där pengarna i stället går till ett FN-certifierat projekt. Samtidigt har EG fördubblat det skänkta beloppet.

– Totalt fick vi ihop 46 000 danska kronor som nu har donerats till tre olika projekt som bidrar till att minska koldioxidbelastningen med 1 703 ton, säger Mikkel Bardram, CEO för EG.

Mer grön el i Kina och Indien

Det första av de tre projekt som EG har valt att stötta är en vindkraftpark, CECIC HKC Danjinghe Wind Farm i Hebei-provinsen i Kina. Projektet omfattar bland annat installation och drift av en vindkraftpark samt försäljning av grön el till elnätet i norra Kina.

Läs mer om projektet

Projekt nummer två är Solar Water Heater Program i västra Indien. Närmare 90 procent av storstadsinvånarna i västra Indien använder el för att värma upp vatten. Det är dyrt för de enskilda familjerna och belastar försörjningsnätet. Projektet handlar om att få fler indier att i stället använda solenergi för att värma upp vatten.

Läs mer om projektet

Projekt nummer tre, IOT Mabagas Limited i Namakkal i Indien, är ett litet elverk där man varje år omvandlar upp till 120 000 ton kylavfall och andra former av industriavfall till grön el. Genom projektet löser man därmed både en rad energi- och hygienmässiga utmaningar samtidigt som man hjälper lokala bönder att bedriva ett mer hållbart lantbruk.

Läs mer om projektet


Alla tre projekten stödjer bland annat FN:s globala målet nummer 7 – Hållbar energi för alla.

Ökat fokus på klimatet

Detta var första gången som EG:s medarbetare fick chansen att skänka sin företagsjulklapp till ett klimatprojekt.

– Jag är glad över att en del av våra medarbetare har valt att skänka sin julklapp till ett gott ändamål – inte minst med tanke på att vi som IT-företag måste hitta ett sätt att vara med och bidra till att minska koldioxidutsläppen, säger EG:s CEO Mikkel Bardram.

Totalt sett bidrar donationen till de tre projekten med en koldioxidminskning på 1 703 ton.

Läs mer om de utvalda FN projekten