De anställdas juldonation går till el och värme i Ukraina
02. december 2022

De anställdas juldonation går till el och värme i Ukraina

De anställda i EG har donerat totalt 262 500 DKK till förmån för Kyiv Fryser/Kiev Fryser, som levererar el- och uppvärmingshjälp till Kiev.


Varje år erbjuds EG-anställda möjligheten att byta och skänka bort sitt företags julklapp till en penninggåva till välgörenhet, vilket EG dessutom fördubblar som ett tack. Dessutom sker donationen automatiskt för de anställdas del, som inte aktivt vill välja mellan en gåva eller en donation.

I år går donationen till humanitärt bistånd till förmån för Ukraina, och den har stötts av rekordmånga anställda, vilket ger den totala donationen till 262 500 DKK (ca. 380 000 SEK).

"Jag är glad att vi tillsammans med de anställda kan stödja medborgarna i Ukraina med humanitärt bistånd, så att de kan ta sig igenom vintern lite bättre", säger vd Mikkel Bardram, EG.

En personalkommitté har valt att donationen ska kanaliseras till Ukraina via välgörenhetsorganisationen "Kiev fryser".

Bakom det danske initiativet står Odense kommun och Odense City Rotary Club i samarbete med mediehusen Fyens Stiftstidende och TV2 Fyn. De stöds av flera företag, organisationer och privatpersoner, som på några dagar har skänkt nästan 3 miljoner DKK till välgörenhetsorganisationen.

Alla pengar som samlas in går direkt till generatorer, tält, fönsterfilm, elvärmare och andra medel för att hålla människor varma och skapa ljus.

Rotary samarbetar direkt med Rotary i Kiev för att säkerställa att alla donationer går snabbt och oavkortat till Kiev - utan några administrationsavgifter.

"För EG:s anställda har det varit naturligt att donera till Ukraina, speciellt eftersom vi har 20 ukrainska kollegor", säger direktör Steffen Rugtved, som är chef för de ukrainska anställda som normalt arbetar i Odesa.

"Nio av de 20 anställda arbetar fortfarande i Ukraina när de har el", säger Steffen Rugtved.

De övriga 11 arbetar fortfarande för EG, men nu i andra länder, exempelvis som en nu bor och jobbar i Danmark med sin fru.

"Vi har varit kollegor i mer än 10 år, och de är fortfarande en del av EG, oavsett var de är, och med donationen sänder vi en tydlig signal att vi stödjer Ukraina. Samtidigt hoppas vi att vi kan bidra till att minska lidandet lite i vinter”, säger direktör Steffen Rugtved.

Tidigare i år donerade EG som företag 250 000 DKK till den nationella insamlingen "Together for Ukraine".
 

Understöd Kyiv is Freezing

Bakom ’Kiev fryser’ står Odense City Rotary Club i samarbete med Odense kommun, som är vänort med Kyiv och mediehusen Fyens Stiftstidende och TV2 Fyn. Alla kan stötta med valfritt belopp – både som privatperson och som företag.

Följ länken för att se hur du kan bidra https://odensecityrotary.dk/varme-til-kyiv