Eija Kestilä - Women in Tech
21. november 2022

”Det är en kliché, men faktum är att man lär sig något nytt varje dag”

I den här serien får du träffa några av de kvinnor som arbetar för EG. Här träffar du Eija Kestilä från EG EnerKey i Finland

”Jag gillar att det jag gör är meningsfullt. Balansen av jobbet och livet utanför det är också viktig för mig”, säger Eija Kestilä. Hon är Director på EG EnerKey, som levererar lösningar som gör företag mer energieffektiva och hållbara.

När finska Eija Kestilä går till jobbet är det både med ambitionen att göra en skillnad i världen och för att utnyttja de möjligheter som arbetslivet ger henne att vara en hel människa.

Hon är Director på EG EnerKey, som är en marknadsledande leverantör av hållbarhets- och energistyrningssystem (SEMS) i Finland.

EG EnerKey är specialiserad på att hjälpa kunderna att övervaka och hantera sin energi- och elanvändning så att de kan öka sitt fokus på hållbarhet, säkerställa kostnadsbesparingar och samtidigt minska på sitt koldioxidavtryck.

”Det är meningsfullt för alla, och nu när vi har energikris är det ännu viktigare att känna till sin förbrukning och hur man förminskar den”, säger Eija.


Från gaming till tech

Hon var gamer som ung, men blev senare intresserad av datorvetenskap när hon tog en kandidatexamen i ekonomi. Därefter har hon bland annat studerat pedagogik och ledarskap.

”Jag valde EG både för att jag ville arbeta med produktutveckling och för att jag ville arbeta med något meningsfullt. Att hjälpa våra kunder att spara energi och bli mer hållbara är fördelaktigt för alla, eftersom det gynnar miljön för både oss och våra barn. Det håller motivationen uppe. Jag började som utvecklare, men gick snabbt över till management och fick ledningsansvar. Vi har ett fantastiskt team och arbetar tillsammans för att nå våra gemensamma mål. En viktig drivkraft för mig som chef är att lita på människor och ge dem de verktyg och den frihet som krävs.”


Välj vad du vill vara bra på

EG EnerKey driver sin verksamhet ifrån Jyväskylä i centrala Finland. Här ägnar Eijas sin fritid åt två vuxna döttrar, en portugisisk vattenhund, cykling på sommaren och längdskidåkning på vintern.

”Jag gillar att det jag gör är meningsfullt, och både jobbet och livet utanför är viktigt. IT är aldrig tråkigt. Det finns så mycket man inte bemästrar. Det är en kliché, men faktum är att man lär sig något nytt varje dag. Välj bara det du vill vara bra på, så blir du duktigare!”

Läs mer om EG