eg hano blogg säker patientinformation
30. april 2024

Det enklaste du kan göra för att säkra din patientinformation

Patientjournalen är ett viktigt verktyg för att dokumentera och kommunicera hälsovården som ges till patienterna. Den innehåller information som är nödvändig och relevant för en säker behandling av patienten. Patientjournalen är föremål för stränga krav på sekretess, integritet och informationssäkerhet. Det är därför viktigt att kliniker som använder ett journalsystem tar hänsyn till dessa krav och vidtar åtgärder för att säkra patientinformationen. 

Säker inloggning är en viktig åtgärd för att säkra patientinformation i journalsystemet. Det innebär att systemet kräver att användarna anger korrekt användarnamn och lösenord för att få tillgång till journalinformationen. Dessutom bör systemet ha en funktion för att logga ut användarna automatiskt efter en viss period av inaktivitet, eller när de stänger webbläsaren.  

Vissa journalsystem erbjuder också tvåfaktorsautentisering, vilket innebär att användarna måste ange en extra kod som skickas till deras mobiltelefon utöver lösenordet. Detta gör det svårare för obehöriga att bryta sig in i systemet, även om de har fått tag på lösenordet. 

 

Något du kan ha som mål idag är att aktivera 2FA på alla plattformar du använder - Facebook, Gmail och EG Hano. Säkra din klinikinformation och du kommer känna dig 100 gånger lättare när du vet att din patientinformation är i säkra händer. 

Genom att välja ett journalsystem med säker inloggning kan kliniken minska risken för att patientinformationen kommer på avvägar eller missbrukas. Detta är inte bara ett krav från lagen utan också ett sätt att bevara patienternas förtroende och rättigheter. 

 

Behöver du ett journalsystem?

Vill du höra mer om vad vi på EG Hano kan erbjuda dig och din klinik? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Klicka här för att fylla i kontaktformuläret

Behöver du support?

Kontakta EG Hano support

+47 66776673

hano_support@eg.se

Faktureringsfrågor?

debitor@eg.dk