John Carlsen & Kjeld Myhre
28. juni 2021

John återvänder till Gran Sasso – efter 32 år

Efter 32 år kommer den legendariske före detta proffscyklisten John Carlsen återigen att ta sig an Gran Sasso, där han nådde höjdpunkten i sin karriär som vinnare av den åttonde etappen av Giro d'Italia 1989.

– Mitt deltagande i girot 1989 blev höjdpunkten i min cyklistkarriär, när jag vann den åttonde etappen som gick från Rom till Campo Imperatore, Gran Sasso. Målet låg på toppen av en 27 km lång uppförslutning på 2 400 meters höjd, berättar John Carlsen, som blev förste dansk någonsin att vinna en bergsetapp i girot.

I dag arbetar John Carlsen som Industry Specialist på EG, men han har inte givit upp drömmen om att ännu en gång få se den italienska bergstoppen torna upp sig över cykelstyret.

– Sedan jag avslutade min idrottskarriär 1991 har jag inte varit en del av cykelvärlden. I stället sökte jag mig till näringslivet, och i dag arbetar jag sedan 20 år hos EG med försäljning av avancerade programvarulösningar till byggbranschen. Jag har dock hållit formen på cykeln och hela tiden haft kvar drömmen om att en dag åka till Italien och återuppleva färden upp längs Gran Sasso, berättar John Carlsen.

År 2020 började drömmen ta form:

– När EG införde en så kallad Volunteer Day för alla medarbetare, där man får ägna en dag åt volontärarbete varje år, inspirerade det mig att fråga om jag kunde få ägna dagen åt att cykla och om EG ville sponsra mitt försök att erövra berget ännu en gång, om cykelturen samtidigt skulle stötta ett gott ändamål.

Det var EG som tur var med på, förklarar John Carlsen, som har engagerat sig i den ideella organisationen SMILfonden, som jobbar för att göra vardagen lite bättre för allvarligt och kroniskt sjuka barn.

Från EG Ballerup till Gran Sasso på 14 dagar

John Carlsen ville inte bara flyga till Italien. I stället bestämde han sig för att cykla hela vägen från Danmark – en resa på knappt 220 mil genom Tyskland, Österrike och sedan in i Italien och längs Riminikusten till Gran Sasso med kompisen Kjeld Myhre.

Startskottet går fredagen den 13 augusti 2021 med avgång från EG:s anläggning i Ballerup kl. 10:00 och beräknad ankomst på toppen av Gran Sasso fredagen den 27 augusti 2021 kl. 12:00.


Om SMILfonden

SMILfonden grundades av Sisse Fisker och har som vision att ge barn med allvarliga och kroniska sjukdomar ett bättre liv. Fonden skapar värdefull gemenskap och ökar livskvaliteten för familjer med barn som på olika sätt är allvarligt och kroniskt sjuka. Detta åstadkommer man genom att ge barnen en välbehövlig paus från sina sjukdomar genom att anordna sociala aktiviteter både på sjukhus och utanför dem.

Läs mer om SMILfonden

Om John Carlsen

John Carlsen är född i Vinderød i Danmark och är före detta proffscyklist. Han cyklade på elitnivå under åren 1988–1991 och vann som första dansk någonsin en etapp i Giro d'Italia 1989. Han har dessutom tävlat tre gånger i Tour de France och två gånger i Vuelta à Espana. John Carlsen arbetar i dag som Industry Specialist på EG Construction.

Se John Carlsens Facebook-sida

 

Om EG

EG levererar vertikal programvara som gör det möjligt för våra kunder att vidareutveckla sina verksamheter.  

EG har fler än 1 500 medarbetare som främst arbetar på kontor i Norden samt ett centralt utvecklingscenter i Polen. Vi utvecklar, levererar och underhåller vår egen programvara åt kunder inom privat och offentlig sektor. Läs mer om EG 

Läs mer om EG:s volontärprogram