Hybrid work
08. november 2024

Goda skäl för att arbeta flexibelt

Det finns flera goda skäl till att införa flexibla arbetslösningar, och kanske det mest övertygande skälet är att det ger nöjda medarbetare.

Glada och nöjda medarbetare

Det finns flera goda skäl till att införa flexibla arbetslösningar. Det kanske mest övertygande skälet är att det ger nöjda medarbetare, vilket leder till ökad produktivitet. Detta beror troligtvis på att man genom detta bidrar till att skapa en tillitsbaserad, rättvis och öppen företagskultur där folk kan ta sina egna beslut.

Vill man ha nöjda medarbetare, står variation och flexibilitet helt centralt. Det sagt, visade en undersökning från Rapal före pandemin att den optimala andelen hemarbete, enligt respondenterna, låg på cirka 20 %. Med en sådan mer moderat inställning balanseras behovet av tillhörighet och fysiska möten med medarbetarnas självständighet. Många nyare studier från perioden 2020-2022 tyder på att vi framöver kommer att se en markant ökning av distansarbete, där medarbetarna i större utsträckning söker sig till kontoret av mer specifika anledningar, som för att samarbeta om konkreta uppgifter och umgås med kollegor.

Vilka andra fördelar medför flexibelt arbete?

Andra fördelar med flexibelt arbete är:

  • Ekonomiska fördelar: Förutom att man sparar pengar på pendling och upplever ökad produktivitet hos medarbetarna, minskar behovet av kontorslokaler med ökad användning av delade arbetsplatser, aktivitetsbaserade kontor, coworkinglösningar och andra delade lösningar (som bildelning och cykelpooler).
  • Miljömässiga fördelar: På samma sätt som med kostnader, kommer även minskad pendling och lägre behov av kontorslokaler direkt påverka koldioxidavtryck och förorening.
  • Sociokulturella fördelar: Förutom att bidra till en tillitsbaserad företagskultur, där man ger folk möjlighet att ta kontroll över sin arbetsdag, kan man även stimulera till ökad innovation internt i företaget. Detta kan skapa en ökad känsla av tillhörighet, eftersom nya ledarskaps- och arbetsformer kan skapa bättre rutiner för samarbete. Genom att skapa möjligheter för att välja arbetsplats kan den enskilde också vara mer närvarande i sina andra roller, både i familjelivet och i samhället i övrigt. Denna nya mobilitet kan också ha en positiv effekt på både psykisk och fysisk hälsa.
  • Konkurrensfördelar: En mer inbjudande arbetsplats, med flexibla lösningar för att balansera arbetsliv och fritid, kan bidra till att attrahera och behålla de bästa medarbetarna. Och med bättre lösningar för distansarbete kan man även utnyttja potentialen hos medarbetare som bor längre bort från de vanliga kontorslokalerna.

Finns det några negativa sidor?

Invändningarna mot flexibla arbetslösningar som har kommit från vissa teknikföretag på senare tid har främst rört fulltids hemarbete snarare än flexibla arrangemang. Man är orolig för att få stora, dåligt ledda team där medarbetarna måste arbeta mycket på egen hand utan kontakt med kollegorna, vilket då leder till omotiverade och oengagerade anställda. Detta resulterar i att samarbetet blir sämre och att innovationen och produktiviteten minskar.

Detta har lett till att flera teknikföretag med omfattande hemarbetslösningar har börjat kalla sina medarbetare tillbaka till kontoret. Men då riskerar man också att förlora skickliga medarbetare som värdesätter balansen mellan arbete och fritid högre än till exempel lön. Istället för att helt gå åt andra hållet och ta bort alla flexibla lösningar, kan det vara klokt för företag att sikta på en mer moderat användning av hemarbete och distansarbete.

Det enklaste sättet att hitta den rätta balansen är helt enkelt att fråga sina egna medarbetare hur de faktiskt föredrar att arbeta.

Kontakta våra experter

Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss så snart som möjligt! Vi hjälper dig gärna att utforska hur EG Worksense kan stötta din organisation med att effektivisera hybridarbete och samla in realtidsdata för att förbättra din arbetsplats.